Wat Hebben Alle Ondernemers Met Elkaar Gemeen?

Ondernemers zijn er in vele soorten en maten. We ondernemen allemaal op verschillende manieren, maar omdat wij in Nederland wonen hebben we allemaal op zijn minst 1 ding gemeen. En dat is…. Niet spannend genoeg om jullie langer dan dit te laten wachten. Het is heel eenvoudig… We staan allemaal op de een of andere…

Ondernemers zijn er in vele soorten en maten. We ondernemen allemaal op verschillende manieren, maar omdat wij in Nederland wonen hebben we allemaal op zijn minst 1 ding gemeen. En dat is….

Niet spannend genoeg om jullie langer dan dit te laten wachten. Het is heel eenvoudig… We staan allemaal op de een of andere manier wel ingeschreven bij de kamer van koop handel (KVK). Om geld te kunnen verdienen met een onderneming in Nederland moet je ingeschreven staan bij de KVK. En laten we eerlijk zijn, geld verdienen is 1 van de grootste redenen voor het starten van een onderneming.

Dit artikel is geschreven voor de startende ondernemer, maar dit betekend niet dat de ondernemers met meer ervaring hier niet van kunnen leren.

Dus zonder verdere uitstel, zijn hier 4 dingen waar je over na moet denken als je net begint al ondernemer in Nederland.

1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)

AMSTERDAM - KVK - EXTERIEUR

Elke ondernemer in Nederland is wel is langs geweest bij een kantoor dat eruit ziet als die hierboven. Dit is de Kamer van Koophandel. Om te beginnen als ondernemer moet je staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Zodra je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel krijg je een bericht van de Belastingdienst over de verschillende belastingen waar je mee te maken gaat krijgen. Daar hoort meestal ook een BTW aangifte bij (ook wel omzetbelasting genoemd). Eigenlijk zet je namens de Belastingdienst een BTW bedrag op de factuur, en deze BTW betaal je dus door aan de fiscus.

Dan is er de BTW die je aan je leveranciers betaalt, want die vraag je terug van de Belastingdienst. Per jaar, kwartaal, of maand doe je een aangifte binnen één maand na aflopen van het tijdsvak, en zorg je dat je ook direct betaalt. De BTW is een van die belastingen waar je al vrij snel een boete aangerekend kan krijgen als je over de termijn heen gaat. Zonde van het geld.

2. BTW zetten op de facturen

Totaalbedrag-exclusief-btw-op-factuur

Als ondernemer zet je de omzetbelasting op de factuur. Stel dat je jouw product verkoopt voor 100 euro. Als jouw producten vallen onder het algemene tarief van 21% zet je dit percentage plus een bedrag van €21 (21% van 100 euro) op de factuur. Het totaalbedrag is dus 121 euro. De BTW op de deze factuur betaal je via je aangifte aan de Belastingdienst. Voor binnenlandse transacties bestaan er verschillende tarieven:

21% : Het algemene tarief.

6% : Het verlaagde tarief voor onder meer etenswaren en sommige andere diensten en producten.

0% : In dit geval reken je geen BTW aan, maar kan je deze wel terugvragen als je betaalt aan leveranciers.

Vrijgesteld : Als producten of diensten zijn vrijgesteld bereken je ook geen BTW, en als je in verband met deze producten of diensten BTW hebt betaald aan je leveranciers kun je deze ook niet terugvragen

Op de website van de Belastingdienst kun je precies zien welk BTW-tarief bij welke producten en diensten hoort. Bij twijfel, bijvoorbeeld omdat je internationaal actief bent, vraag dan advies aan een boekhouder om zo het juiste tarief op je facturen te kunnen plaatsen.

3. BTW aangifte doen

belastingdienst-e1401787760148

Er zijn vaste periodes waarover je een aangifte omzetbelasting moet doen. Welk aangifte tijdvak voor jou van toepassing is hoor je van de Belastingdienst. Normaal gezien is dit per kwartaal, maar je kan ook verzoeken om een jaarlijkse BTW-aangifte. Daar zijn verschillende voorwaarden voor, bijvoorbeeld dat het jaarbedrag aan te betalen BTW niet boven de 1.883 euro uitkomt. Je kan ook verzoeken om per maand aangifte te doen. In bepaalde gevallen verplicht de fiscus je om per maand aan te geven wat je BTW-gerelateerde activiteiten zijn.

Een aangifte BTW dien je online in. Er staan verschillende codes op het aangifte formulier. Zo is er een verschil tussen betaalde en ontvangen BTW, kunnen er verschillende tarieven gelden en kan er sprake zijn van een internationale situatie of van privé gebruik. Je maakt het jezelf heel makkelijk als je voor de soorten facturen in jouw bedrijf uitzoekt welke code daarbij hoort. Zo kun je in je Excel sheet of je boekhoudprogramma steeds direct de juiste code selecteren. Het maken van de BTW aangifte is dan een simpele rekensom geworden. Een goede spreadsheet en een goed boekhoudpakket rekenen die precies voor je uit, mits je alle facturen en bonnetjes goed hebt ingevoerd, natuurlijk. Ik doe zelf een kwartaal aangifte BTW, en ik zorg dat ik alle facturen en bonnen zo correct mogelijk ingevoerd heb. Vervolgens stuur ik een berichtje aan mijn boekhouder, waarna hij een korte controle van de facturen uitvoert. Soms heeft hij een vraag of twee, maar meestal krijg ik een berichtje met een kopie van de aangifte en een te betalen bedrag. Zorg dat je op tijd betaalt; je krijgt bij late aangifte en late betaling al snel boetes.

4. Regeling voor kleine ondernemers (KOR)

kleineondernemers-e1372075624600

Als je qua BTW minder dan 1.883 euro per jaar betaalt, bekijk dan eens de kleine ondernemers regeling. In een aantal gevallen krijg je namelijk een korting op het bedrag dat je aan de Belastingdienst moet betalen. Zoals vermeld vraag je BTW aan je klanten namens de Belastingdienst, en normaal gezien moet je die BTW dan doorbetalen aan de Belastingdienst. Als je dat geld op je eigen rekening kan houden is dat mooi meegenomen. Op de website van de belastingdienst leggen ze precies uit hoe de kleine ondernemers regeling (KOR) in zijn werk gaat en wanneer je een korting krijgt.

Conclusie

Er zijn heel veel dingen waar je aan moet denken als ondernemen, naast het ondernemen zelf. Er komt veel meer kijken bij het runnen van een legitieme onderneming.