Overheid gaat huur-aftrek voordeel zzp’ers verbieden.

 

door-1590024_1920De Hoge Raad bepaalde onlangs dat, onder bepaalde voorwaarden, zzp’ers met een huurhuis de gehele huurkosten mocht aftrekken van de winst. Een van de voorwaarden was bijvoorbeeld dat 10 procent van de huurhuis gebruik zou moeten worden ten behoeve van het bedrijf.

Staatssecretaris Wiebes van financiën liet dinsdag weten hier een eind aan te maken. Deze kostenpost zou zomaar kunnen oplopen tot een half miljard euro, berekende de staatssecretaris. Minder dan 1 procent van de zzp’ers maakt hier trouwens gebruik van, dit kost de overheid ongeveer 20 miljoen euro per jaar.

Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad, zal staatssecretaris de wetgeving aanpassen zodat dit gat wordt gedicht.

Zzp’ers met een koophuis of huurhuis kunnen beiden dan geen kosten aftrekken, zodat er geen ‘verschil’ is tussen de twee groepen. Voor zzp’ers die beschikken over een zelfstandige werkruimte zal er (vooralsnog) niets veranderen.

Graag horen wij jullie mening over deze plotselinge ingreep door de overheid. Vinden jullie het terecht dat de staatssecretaris geen boodschap heeft aan de uitspraak van de Hoge raad? En is het goed dat zzp’ers met een huur of koophuis nu ‘gelijk’ zijn?

In 3 gemakkelijke stappen een boekhouder/ accountant vinden?