3 Tips Waarmee je Zeker een Hypotheek Kan Afsluiten Als Zzp’er.

Ben jij een zzp’er? Heb jij wel eens geprobeerd een hypotheek af te sluiten of ben jij dit binnenkort van plan? In beide gevallen ben jij er vast al achter gekomen dat dit niet zomaar gaat. Helaas is het voor jou als zzp’er namelijk moeilijker om een hypotheek te krijgen dan de rest van Nederland.…

Ben jij een zzp’er?

Heb jij wel eens geprobeerd een hypotheek af te sluiten of ben jij dit binnenkort van plan?

In beide gevallen ben jij er vast al achter gekomen dat dit niet zomaar gaat. Helaas is het voor jou als zzp’er namelijk moeilijker om een hypotheek te krijgen dan de rest van Nederland. Zzp’ers krijgen steeds vaker ‘nee’ te horen van de banken.

Hypotheek krijgen als zzp’er wordt makkelijker in de toekomst!

Voor een lange tijd is het zo geweest dat de Autoriteit Financiele Markten (AFM) het banken erg moeilijk maakte om een hypotheek te verstrekken aan zzp’ers. Het is daarom in de afgelopen jaren ook meerdere keren voorgekomen dat de toezichthouder een aantal banken op de vingers tikte omdat deze te makkelijk om gingen met het verstrekken van een hypotheek.

logo-autoriteit-financiele-markten

Sinds kort heeft het AFM heeft besloten om banken meer ruimte te geven bij het verlenen van hypotheken aan huizenkopers zonder vaste arbeidsovereenkomsten. Dit willen ze bereiken door meer aandacht te besteden aan de persoonlijke situatie van de klant.

Wat kan je doen om jouw kans op een akkoord van je bank te vergroten?

Ik kan jouw bank helaas geen magische pil geven waardoor ze direct ja zullen zeggen op jouw verzoek, maar ik kan je wel wat tips geven om je kans op een akkoord te vergroten. Hieronder dus 3 tips die jij kan gebruiken om eerder een ja te krijgen van je bank.

  1. Wees voorbereid!

Zelfs mensen in loondienst moeten tegenwoordig meer documenten aanleveren dan enkele jaren geleden. Als zzp’er moet je dus uiteraard nog meer documenten aanleveren. Zorg dus dat je, voordat je een hypotheek gaat aanvragen, alle benodigde documenten op orde hebt. Doe alvast wat onderzoek naar bijvoorbeeld de actuele hypotheekrente en vraag een hypotheekofferte aan. Ook is het slim om te kijken welke bank het beste bij jou past en de jou de meeste mogelijkheden biedt.

  1. Sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

Bij het afsluiten van je hypotheek is het uiteindelijk voor je bank het belangrijkste om te zien dat er enige zekerheid is dat jij werkelijk in staat bent je hypotheek af te lossen. Als je stap 1 goed hebt doorgenomen en hebt kunnen aantonen dat je werkelijk genoeg verdient om de hypotheek te kunnen betalen, kan je met stap 2 je bank de zekerheid geven dat je nog steeds de hypotheek kan blijven betalen als er iets met jou gebeurd. Hierom is het dus verstandig een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Wanneer je als zzp’er om wat voor reden dan ook niet kan werken dan gaan je inkomsten vaak hard achteruit. Een dergelijke verzekering biedt hier een oplossing voor.

  1. Schakel een hypotheekadviseur in.

Helaas is een hypotheekadviseur niet gratis, maar een goede adviseur kan je duizenden euro’s besparen gedurende de looptijd van je hypotheek. Het nut van een hypotheekadviseur wordt vaak onderschat. Indien je niet goed thuis bent in de materie is een foutje snel gemaakt, en een kleine foutje in een hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het meestal slim om toch ondanks de hoge korte-termijn kosten, een adviseur in te schakelen. Zelf regelen van je hypotheek is misschien wel goedkoop, maar kan je het beste alleen doen als je voldoende kennis hebt op het gebied van hypotheken.

Conclusie

Het heeft lang geduurd maar het wordt je als zzp’er nu eindelijk makkelijker gemaakt om een hypotheek te krijgen. Uiteraard is er nog wel enige voorbereiding vereist en zijn er nog veel voorwaarden waaraan je moet voldoen om een hypotheek te krijgen. Het is daarom handig om bepaalde verzekeringen af te sluiten om je bank zekerheid te bieden dat de hypotheek ook werkelijk betaald kan worden. Ik raad ook zeker aan om ondanks de kosten toch een hypotheekadviseur in te schakelen, omdat een kleine fout jou heel veel geld kan kosten.

Heb jij nog tips voor andere zzp’ers voor het afsluiten van een hypotheek? Laat het hieronder weten!