Wet DBA uitgesteld tot 2018.

Staatssecretaris Eric Wiebes lag vandaag opnieuw onder vuur door zijn Wet DBA. Gisteren kwam het CPB met adviezen om de kloof tussen vaste werknemers en flexwerkers te dichten. Vandaag werd er door het FD een onderzoek en een interview met MKB-voorzitter Hans de Boer gepubliceerd. De Boer was het in eerste instantie nog te spreken…

photo_61153_landscape_650x433

Staatssecretaris Eric Wiebes lag vandaag opnieuw onder vuur door zijn Wet DBA. Gisteren kwam het CPB met adviezen om de kloof tussen vaste werknemers en flexwerkers te dichten. Vandaag werd er door het FD een onderzoek en een interview met MKB-voorzitter Hans de Boer gepubliceerd. De Boer was het in eerste instantie nog te spreken over het wetsvoorstel, maar is nu van mening dat de wildgroei aan modelovereenkomsten voor aanzienlijke problemen gaat zorgen. Het is aan de belastingsdienst om toezicht te houden op algemene en sectorspecifieke overeenkomsten en te bepalen of er boetes betaald moeten worden als er sprake is geweest van een vast dienstverband. De naam Wet “Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties” is dus al ironisch op zich.
Als gevolg van de kans op boetes en naheffingen verliezen zzp’ers werk omdat de nieuwe opdrachtgevers benauwd zijn om zaken met ze te doen. Uit de zzp-cijfers die het CBS vandaag publiceerde blijkt dat het aantal zelfstandigen zonder personeel is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook neemt het aantal zzp’ers dat stopt toe. Waar er in 2013 nog maar 4,1% van alle zzp’ers stopte is dat nu zo’n 5,0%. Het aantal zzper’s is gelijk gebleven over de jaren heen en hierdoor neemt het aantal in totaal niet verder toe. CBS meldt ook dat de afgelopen jaren het aandeel van de zzp’ers dat een baan gevonden heeft als werknemer sterker gegroeid is dan de zzp’ers die gestopt zijn met werken.
Het is niet duidelijk of de Wet DBA een gevolg is van de cijfers die gepubliceerd zijn door het CBS. Uit een eerder onderzoek van het FD en Kantar Public (voorheen TNS Nipo) blijkt dat 85% van de ondernemers verwacht dat de Wet DBA het inhuren van ondernemers zal vermoeilijken en 10% van de zelfstandigen verklaart dat de lopende opdrachten zijn stopgezet. Daarvan geeft 8% aan dat de lopende opdrachten zijn stopgezet als direct gevolg van de Wet DBA, dat betreft dus ruim 80.000 mensen.

Je zou ook kunnen stellen dat het meerendeel van de werkverliezers de wet van Wiebes de schuld geeft maar de meerderheid van de zelfstandigen blijkt gewoon door te kunnen werken. Een onderzoek uit september verklaarde dat 47.000 zzp’ers een opdracht kwijtraakten als gevolg van de Wet DBA en daar van konden 27.400 hun opdracht ook niet voortzetten door middel van payrolling of een tijdelijk dienstverband. Dat is een kleine groep, maar dat maakt het probleem niet minder belangrijk. Vooral zzp’ers die werkzaam zijn in de zorg, de sociale sector en de ICT zeggen veel werk te zijn misgelopen
De Wet DBA, die oorspronkelijk bedoeld is om schijnzelfstandigheid te verminderen en zo 100 miljoen te kunnen bezuinigen op zelfstandigenaftrek, heeft ook nare gevolgen voor de echte zzp’er.

Maar hoe er in de toekomst zorgvuldiger met het probleem omgegaan moet worden is een lastige kwestie. Hans de Boer kwam zelf wel al met een oplossing in het FD: ‘Op de lange termijn willen we dat de arbeidswet uit 1907 grondig op de schop wordt genomen. Dat gaat een lang traject worden. In de tussentijd willen we dat de wet DBA in de ijskast gaat: twee jaar lang mag alleen gewerkt worden met de originele zes modelcontracten. De Belastingdienst moet toezeggen in die periode geen boetes en naheffingen uit te delen.’ En dat is dan de oplossing van het MKB. Naar verwachting zal Wiebes vandaag zijn eigen ideeën bekend maken.