Hoe Kan je Als Zpp’er 100% van je Huur Aftrekken?

Ben jij een Zzp’er met een huurhuis? Let dan goed op, want je betaalt mogelijk veel te veel belasting. Als zzp’er heb je je mogelijk vaak afgevraagd of je als thuiswerkende de huur van je huis kan aftrekken van de winst van jouw bedrijf. Ik kan je bij deze helpen om je zoektocht af te…

Ben jij een Zzp’er met een huurhuis? Let dan goed op, want je betaalt mogelijk veel te veel belasting.

Als zzp’er heb je je mogelijk vaak afgevraagd of je als thuiswerkende de huur van je huis kan aftrekken van de winst van jouw bedrijf.

Ik kan je bij deze helpen om je zoektocht af te ronden!

Op 12 Augustus 2016 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan waardoor nu zelfstandigen hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst.

Huurhuis als bedrijfskosten

Het komt erop neer dat het huren van een huis je een recht geeft: het recht op het huren van een huis. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad kan dit een “vermogensrecht” worden genoemd. Dat recht mag je op het balans van je bedrijf zetten, wat inhoudt dat de gemaakte kosten voor dat recht (de huur) gezien worden als bedrijfskosten.

Hoe moet je het aftrekken?

Om je huurhuis te mogen aftrekken van je winst moet de huurrecht van je woning behoren tot je ondernemingsvermogen. Dit doe je door het als zodanig te noemen in je jaarrekening. Om het wat makkelijker te maken, kun je misschien je huur betalen via je zakelijke rekening en eventuele huurtoeslag op dezelfde rekening te laten storten.

Waar moet je rekening mee houden?

We zouden niet in Nederland wonen als er geen valkuilen tussen de uitspraak zouden zitten. Er is besloten dat deze nieuwe wetgeving alleen toegepast mag worden als je als zelfstandige minimaal 10% van je huis zakelijk gebruikt. Dus als je bijvoorbeeld je administratie thuis doeet en dit meer dan 10% van je totale werktijd in beslag neemt, heb je het recht om de huur van je huis aftrekken van je winst.

Als je besluit om van deze regeling gebruik te maken moet je wel rekening houden met een bijtelling die betaalt moet worden. Net als bij het privégebruik van een bedrijfsauto moet je jaarlijks een percentage betalen over de volledige waarde zodat je de auto privé mag gebruiken. De bijtelling voor het huurhuis verschilt op basis van de waarde van het woongedeelte. In de meeste gevallen zal dit 1.85% zijn. Zie hieronder een tabel met de verschillende bijtellingen voor verschillende waardes.

picture1

Let op! Geen geld terug met terugwerkende kracht.

Helaas is het NOG niet mogelijk om met terugwerkende kracht geld terug te krijgen. Uiteraard is hier meteen veel vraag over. Helaas heeft de Hoge Raad hier nog geen uitspraak over gedaan dus zullen we nog even af moeten wachten.

Welke kosten kun je aftrekken?

De huur in zijn geheel met een vergoeding voor privégebruik (bijtelling) zoals hierboven beschreven.

Alle energiekosten (water, elektriciteit, gas), schoonmaakkosten, verzekeringskosten en andere huis-specifieke kosten.

Inrichtingskosten die zijn gemaakt voor je onderneming.

Hoeveel geld scheelt deze nieuwe wet?

Hieronder een voorbeeld van hoeveel het kan schelen als je besluit van deze regeling gebruik te maken.

picture12

Hierboven zie je dat het met de jaarlijkse kosten zoals in het voorbeeld weergegeven, deze regeling je dus bijna 4.000,- euro per jaar kan schelen. Dit is niet slecht!

Hoe zit dit met een koophuis?

Voor zzp’ers met een koopwoning gelden helaas hele andere regels. Om de kosten van een koophuis af te kunnen trekken, zijn wat strengere regels. Hiervoor geldt dat je een aparte zelfstandige werkruimte moet hebben, met een eigen ingang, toilet en water voorziening. De ruimte zou in principe verhuurbaar moeten zijn aan een onbekende.

Conclusie

Deze nieuwe uitspraak klinkt veelbelovend en kan veel geld schelen voor zzp’ers met een huurwoning. Vergeet alleen niet dat er wat voorwaarden aan verbonden zijn en maak dus niet te snel de beslissing om gebruik te maken van deze uitspraak. Neem eerst contact op met een belasting adviseur om dit goed door te nemen zodat je achteraf niet jezelf in je voet schiet.

Wat vind je van deze uitspraak? En vind jij dat dezelfde regels en voorwaarden moeten gelden voor zelfstandige met ene koophuis?