‘Een op vier overweegt stoppen door nieuwe zzp-wet’

Het invoeren van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) zorgt ervoor dat een kwart van de zzp’ers overweegt te stoppen als zelfstandige. Die conclusie trekt bemiddelingsbureau HeadFirst na een peiling onder ruim 1.700 zzp’ers. Bij een peiling van het bureau in april gaf nog 12 procent aan dat te overwegen. Van de ondervraagden zegt 74…

entrepreneur-593372_1920

Het invoeren van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) zorgt ervoor dat een kwart van de zzp’ers overweegt te stoppen als zelfstandige. Die conclusie trekt bemiddelingsbureau HeadFirst na een peiling onder ruim 1.700 zzp’ers.

Bij een peiling van het bureau in april gaf nog 12 procent aan dat te overwegen. Van de ondervraagden zegt 74 procent dat het door de invoering van de wet lastiger is om opdrachten te krijgen.

Modelcontract

Onder de Wet DBA is de oude Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelcontracten. Volgens de regering moet dat schijnzelfstandigheid tegengaan. Er moet onder meer contractueel worden vastgelegd dat een zzp’er geen verkapt dienstverband bekleedt.

Maar er is vanaf het begin ook veel kritiek op de wet. Zo zou de Wet DBA veel meer administratieve lasten met zich mee brengen voor zowel zzp’er als opdrachtgever. 67 procent van de zzp’ers en 82 procent van de opdrachtgevers zegt inderdaad meer administratie werkzaamheden te hebben.

Ander kritiekpunt is dat de angst voor naheffingen onder bedrijven groter geworden is. Daardoor worden zzp’ers vervangen door uitzendkrachten of gedwongen via een payrollconstructie te gaan werken.

Meer dan vier op de tien zzp’ers zegt dat ze met opdrachtgevers te maken krijgen die hen niet meer rechtstreeks in willen huren. Als dat het geval was moest de helft van hen voortaan via een payrollconstructie gaan werken. Van de ondervraagde bedrijven zegt een derde alle zzp’ers alleen nog maar via een andere fiscale constructie in te willen huren, bijvoorbeeld payrollen.

Overgangsjaar

De Belastingdienst doet er gemiddeld tien weken over om modelcontracten goed te keuren, en wijst veel modelcontracten af. Daardoor verkeren opdrachtgevers en zzp’ers soms ook lang in onzekerheid. Toen de wet op 1 mei 2016 werd ingevoerd, werd ook afgesproken dat er tot 1 mei 2017 sprake zou zijn van een overgangsperiode. Vanaf dan moet iedereen zich aan de Wet DBA houden.

In de tussentijd zullen geen boetes opgelegd worden door de Belastingdienst, zo maakte staatssecretaris Wiebes bekend bij een tussentijdse evaluatie van de wet in september.


UPDATE:  Wiebes stelt nieuwe regels voor zzp’ers uit tot zeker 2018

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) krijgen voorlopig niet te maken met de nieuwe wet- en regelgeving voor zelfstandigen. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) wordt tot in ieder geval 2018 uitgesteld.
In de tussentijd rekent de Belastingdienst zzp’ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding, belooft Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Hij maakt een uitzondering voor de ”echte valsspelers”, met praktijken die aan fraude grenzen.

De wet was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst. Er dreigden echter problemen, omdat de wettelijke definitie van loondienst, die uit 1907 stamt, niet meer op de huidige praktijk aansluit.

“De wet heeft een doel, en dat is schijnzelfstandigheid eruit filteren. Maar we willen proberen de onduidelijkheid weg te nemen”, lichtte premier Mark Rutte toe.

“Waar het ons om ging, is het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Daar is iedereen het mee eens. Maar het is niet onze bedoeling om ondernemers te beknotten”, aldus minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Het kabinet stelt nog een brief op met uitleg aan de Tweede Kamer. Voor bepaalde sectoren worden nog aparte regelingen opgesteld. Die worden pas later bekendgemaakt.

Brancheorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP laten weten tevreden te zijn met de zet van het kabinet. ”Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt”, luidt een gezamenlijke verklaring.

Druk
Wiebes ondervond veel druk vanuit de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties. Er werd alom geconcludeerd dat de Wet DBA niet de gewenste duidelijkheid verschaft voor opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Met de door de Belastingdienst beoordeelde modelcontracten moest vooraf de arbeidsverhouding worden vastgesteld, zodat zelfstandigen of werkgevers niet worden verrast met naheffingen vanwege schijnzelfstandigheid.

Bedrijven hebben al laten weten dat zij om die reden veel zzp’ers de wacht aan zeggen en liever in zee gaan met mensen die werken via flexcontracten. Daarmee mist de nieuwe wet zijn doel, ziet Wiebes nu ook in.
Bron: Nu.nl